In Collaboration with
Karydis L. | Xatzatoglou A.
Year
2016
Scale
55000 m2

CONCEPT

The aim of the project is to utilize the wharf area of 63,000 m2, located in the port of Volos. Βy studying the available space and taking into account the structure factor we started by utilizing 100% of the available space as building program. An important factor of the local economy is tourism. Numerous touristic ships arrive at the port of Volos, all year round, a fact that could not be omitted from our study. For the reception of cruise ships and the large volumes of tourists they carry, we chose the reduction of the building size around the wharf perimeter in order to create the necessary space for movement and the passing crowd. Then, in order to create the best possible lighting, ventilation and thermal comfort conditions inside the building, we considered necessary to design a central atrium with the appropriate size so as to attain these objectives. The resulting volume at first glance appeared to function harmoniously in relation to all aspects of the site but except one, that of landscape perspectives. Because of its height, the building functioned as a visual barrier between the city of Volos and the horizon. To solve this problem we decided to face our building as a veil whose opposite diagonal corners overfly, in such a way to form a central sharp downward curve which would allow visual contact with the horizon. With this formula, the building adapts and respects its surroundings, while it accommodates a building program that meets the needs of the city.

PROGRAM

The building program includes public areas, which are combined with private spaces, in a harmonic way. On the ground floor there are mainly public spaces, such as open market areas providing local products, clothing stores, footwear stores, etc. On the 1st floor there is the hotel which mainly refers to tourists and offers rooms and apartments with unique view. On the second level one can find sports facilities which are accessible throughout the world in conjunction with student accommodation with privileged view. On the third and top floor there is a room suitable for library services and reading areas that combine the introverted character of a library with a unique sense of Volos and the mountain Pelion. Furthermore, a café and restaurant area with panoramic view of the landscape is combined with an amphitheater space that is available for performances, presentations and various other events. It is worth mentioning that all levels are projecting on the central atrium, where the Argo ship has been placed, surrounded by water and lighting effects which highlight the characteristics of the ship.

SHELL

The building structure is simple. It is a glass prism which is housed under the elaborate veil, which determines the final geometry of the building. Specifically, the veil roof consists of lattice which is lined by a final surface screed painted in white.